A Bigger and Brighter Home in Crawley

This suburban home in Crawley did not always look this stunning. It was an old run down structure, that lacked any style and had spaces boxed within walls. The owners – a couple, loved the neighborhood and the green spaces around this home, but the inside wasn’t that impressive; and redesigning it wasn’t that simple. Let’s take a look at their journey to a bigger and brighter home.

Beckett House extended and renovated, featured on NONAGON.style

Beckett House before renovation, featured on NONAGON.style

The old building was a mere 120 square meter block with closed spaces and very little natural light. It also lacked a social space, and the couple wanted to be able to entertain friends and family. They were looking to create a brighter and more modern home, with a large living area at the heart of the house.

All that was easier said than done. While it might not look like a big deal to extend an existing structure into the already available space of the backyard, like they eventually did, but getting the permit for this extension was the biggest hurdle in the way towards realizing their dream home.

Beckett House extended and renovated to add more light and a bigger living area, featured on NONAGON.style

Adam Knibb Architects proposed to extend the spaces based on certain construction regulations that worked in the favor of the homeowners. After a lot of paperwork, the permission was granted, which allowed the extension of the living room and the area above it. This created enough space for the owners to have a new master suite on the first floor and a larger, more open space below.

A modern and open plan living now allows the homeowners to enjoy their home to the fullest. The incredible idea of creating an inside out space by using full length sliding glass doors makes the living area even more exciting. The sun soaked patio is now the highlight of their day, where the owners spend most of their time at home. I am sure their friends must be coming over more often to enjoy this space.

Beckett House extended and renovated to add more light and a bigger living area, featured on NONAGON.style

Beckett House extended and renovated, featured on NONAGON.style

Beckett House with a dull living room before renovation, featured on NONAGON.style

The old living room looks so dull and cramped, and the dining area in the corner does not look like a very entertaining space either. The designers knocked down the walls dividing kitchen and living area. They also opened up the dining room to its full width. Combining these three areas and extending into the backyard created a huge living space.

The new setting looks like a completely new home. Removing the walls gave them the opportunity to have a more connected environment at home and the gorgeous outdoor view is like an ever changing work of art on display at all times.

Beckett House living room after renovation with panoramic view of the backyard and woodlands, featured on NONAGON.style

Modern and minimal kitchen after renovation in a country home, featured on NONAGON.style

The minimal kitchen is stunning and it must be such a pleasure cooking here while looking out into the woodlands. A peek into the old kitchen in the image below makes you realize what a stark difference it is between the old house and the new design.

Staircase before renovation at Beckett House, featured on NONAGON.style

The stairs were also knocked down and rebuilt. The old design was like a visual obstruction right near the entrance. The new design of the stairs not only allows visual connection to the living area from the entrance, but also lets light in, making the home much brighter.

Staircase after renovation at Beckett House, featured on NONAGON.style

Beckett House front entrance after renovation, featured on NONAGON.style

As you can see in this image, now one can look straight into the backyard right from the entrance, which was a closed space earlier, making the home look stuffed and dark. Replacing all the carpet with beautiful tiles and wood furnishing also made a huge difference while creating this minimal look.

Beckett House front side before renovation, featured on NONAGON.style

Beckett House front side after renovation, featured on NONAGON.style

It’s hard to believe these are the before and after images of the same home. The front yard underwent a complete overhaul, right from the floor tiles to creating a new garage and changing the front door. The owners and designers did not want to disturb the overall exterior look and feel of the neighborhood, so it was decided to blend in while faceliftining this part of the house.

Beckett House backyard and extended new part after renovation, featured on NONAGON.style

The back side of the house however is nothing like it used to be, or any other houses nearby. A master suite on the first floor also enjoys the panoramic views of the backyard and the woodlands behind. It has a log house feel to it, with wooden sidings that complement both the brickwall and the lush green surroundings. I can only imagine the bright and beautiful mornings and evenings the owners of this house are enjoying now.

The right design makes such a huge difference in how we optimize the usage of available spaces in our house. This home is a great example of how clever design thinking can improve our quality of living.

Which part of your home could use an overhaul?

Project: The Beckett House

Designer: Adam Knibb Architects

Photography: Martin Gardner