Wooden Surfaces Connect Living Spaces

Paul and Sigi were looking to create a warm and welcoming space for their friends and family that often come to visit. This town house in Montreal was originally built in 1906, and they loved many bits of the original home; the spindles and posts of the stairs, the vestibule, and front door entryway. But they also wanted to make an open space without any columns and walls, and now have a fabulous and striking home that pays homage to the foliage and natural form of the nearby La Fontaine Park.

As you walk into the house, you’ll notice the dominance of wooden textures. The dynamic structure of the ceiling creates a visual trail that leads you into the living space. Here, the designers wanted to create continuity of movement through the wooden surfaces as one of the home’s main design principles.

To Paul and Sigi, a calm open space was an important aspect of their new home. The living space features clean lines and built-ins that offer plenty of storage space for toys and other household items, and keep clutter out of sight. Combined with the harmonious flow of wooden surfaces across the living space, the use of the bright oak shade gives the home a natural, lively atmosphere that’s perfect for hosting friends and guests.

Even the open plan kitchen stays warm and inviting. With a minimal kitchen island offering a contrast to the white cabinets, the kitchen area is visually distinct from the rest of the living area through the wooden ceiling.

The windows are elegantly covered with white drapes that connect the white ceiling flawlessly with the oak floors.

Like the sleek black kitchen island, the dining table also features a combination of black and wooden finishes. The shelving system provides a beautiful backdrop with space to display Paul and Sigi’s books and collections from their travels.

Despite the high ceiling, the lighting hangs eye-level in the dining area. It draws in your attention as the area’s main focal point, exuding a sense of togetherness.

To add to the home’s inviting atmosphere, the gas fireplace sits by the central wall in a subtle manner. There are even concealed storage units below the fireplace that maintain the home’s overall minimal look. With the owners’ aims of retaining some of the original elements from the 1906 home, the designers were able to combine natural wood and clean lines as the home’s signature look.

The wooden inserts provide an intriguing outline to the shelves, adding further depth and dimension to the shelving system.

The lounge area is nestled by the alcove next to the home’s front window. It must be a wonderful place to have a relaxing day in with the kids, reading their favorite novels.

From the entrance, the oak surfaces take on a life of their own, seeming to spread like a branch transforming into the floor, handrails and the ceiling.

The second floor is much brighter, featuring white walls and a monochromatic work of art.

In the bedroom, the bed faces an entire wall of white cabinets. It follows the same principle of providing clean lines and plenty of built-ins to make sure that all the mess can be tucked away.

A peek in the bathroom tells you that wooden elements continue to connect the entire home. Consistent with the white walls of the second floor, the master bedroom features light geometric tiles that add interest to the minimal space.

The glass screen sets the shower from the rest of the bathroom features, but still retains the sense of openness.

The home radiates with a natural vibrancy, emphasized by the beautiful woodwork. In its simplicity, there remains a continuous flow of energy around the home. The warmth of the home embraces those who live in it, and inspires an easy-going, harmonious lifestyle.

We hope you enjoyed this peek around this elegant minimal home. If you’re interested in seeing other modern homes, check out this Taiwan home that follows feng shui for flow and harmony.

 

Project: “La Casa” of Paul and Sigi

Design: MXMA Architecture & Design

Photos: Adrian Williams, G.Proulx