This Home’s Basement Was Transformed Into a Bright and Open Kitchen

Pleasant surprises await you in this five story home in the Pimlico neighborhood of West London. A professional couple were looking to redress their home, transforming the home from its run of the mill decor and giving it a warm Scandinavian look. Plenty of structural changes to the house have given it a totally new look and feel, removing walls and putting new touches of design in place.

Bedroom design for contemporary home

Not all of the plans for the house were able to make it through to the final design. The home owners were looking to include a special dressing room area to their bedroom, but given the practicalities of space this was really difficult to achieve. The solution? A secret passageway to the bathroom en suite gives that playful feeling of a hidden space.

See more of this en suite bathroom design on NONAGON.style

See more of this en suite bathroom design on NONAGON.style

A secret bathroom lies behind the door! In other parts of the house you can see what a change has taken place from before:

See more of this kitchen and other inspiration ideas on NONAGON.style

Another element that was planned for the house was to create an open stairwell leading down to the newly created basement kitchen and dining room. After structural engineers were brought in to assess the possibility, ultimately, this could not be done because of the fire safety regulations for the home.

See more of this kitchen and other inspiration ideas on NONAGON.style

However, the steel framed windows do a good job of creating the feeling of wide open space, whilst also providing a good alternative to walls. In turn, the stunningly simple drama of the stairwell becomes one of the focal points of the room.

See more of this home and other inspiration ideas on NONAGON.style

See more of this home and other inspiration ideas on NONAGON.style

See more of this kitchen and other inspiration ideas on NONAGON.style

The basement area now houses the kitchen, but this used to be a couple of small dark rooms. What a transformation to feel so much light and space in here, compared to the previous kitchen.

See more of this kitchen and other inspiration ideas on NONAGON.style

Living room fireplace with shelving - See more of this home and other inspiration ideas on NONAGON.style

With the kitchen and dining room moved downstairs, this space was given an overhaul and is now the living room. Other areas of the home no longer have a chimney or fireplace but in this room it was recreated for that cozy home feel.

Fireplace and candles - See more of this home and other inspiration ideas on NONAGON.style

Stairs with warm wood - See more of this home and other inspiration ideas on NONAGON.style

Entry with blue and white tiles - See more of this home and other inspiration ideas on NONAGON.style

The hallway was one of the owners’ new favorite bits about the house, with these statement blue and white tiles that line the corridor.

Blue ceramic tiles with geometric shapes

Corridor entry way - See more of this home and other inspiration ideas on NONAGON.style

From the top floor right down to the basement, this house has seen a huge overhaul. On the one hand, the inherent qualities of this Victorian terraced home remain; this is definitely a London house true to its heritage. Yet with the wood tones and playful design elements, it now also reflects the warm Nordic feel that the owners were looking for in creating the Hygge home of their dreams.

If you’re curious to see other home tours and renovations of Victorian terrace homes from London, check out this house owned by musician Guy Lawrence.

Don’t forget to subscribe to our newsletter to keep up with our news, tips, tours and giveaways.

Project: Pimlico, Westmoreland Terrace

Design: Ardesia Design

Photos: Ardesia Design