Highgate Victorian Townhouse: Before and After | NONAGON.style
Highgate Victorian Townhouse: Before and After

Highgate Victorian Townhouse: Before and After

Isobel McKenzie
Written by –
Isobel McKenzie
on February 21st 2019
Originally from London, she is enthralled with the majestic collection of curves and lines that make up the British capital. It's fascinating to see how modern skyscrapers and historic landmarks muddle together in every city. Her Instagram feed @Isobel_McKenzie is usually full of spiral staircases and tall buildings.
Project:

Victorian Townhouse

Design:

Highgate is one of the most highly desirable neighborhoods in London, and also where this three-story Victorian townhouse is located! The house comprises of 230m² (2,500ft²) spread out over three floors including a cellar and a lovely rear garden. LLI Design spearheaded the project, overseeing an extension to the garden and transforming the space into a comfortable family house with plenty of warm touches.

 

Check out the before and after photos to see the transformation!

Living Room

You’ll notice a big change as soon as you step through the front door, with stained glass windows introduced in the fan light above the door and on the side. It introduces some color and playfulness to the entrance.

Before photos of Victorian townhouse project by LLI Design | See before and after photos on: NONAGON.style
Victorian townhouse front entrance with tiling and stained glass windows | See before and after photos on: NONAGON.style

“The original tiled floor had long been removed so a period style crisp black and white tile with a border pattern was specified. This immediately visually increased the size and lightness of the hall area,” describe the designers from LLI Design. “Considering the overall size of the house almost no provision had been given to coat storage. So as not to compromise the size of the hall a small amount of space was nibbled out of the generous dining room adjacent to the hall in order to create a cloaks cupboard.”

Staircase with paneling | See before and after photos on: NONAGON.style
Corner cornice piece | See before and after photos on: NONAGON.style

While the house had many good bones, it was considered missing some character. With cornice settings painted in gray tones to emphasize their details and other pieces that bring out the Victorian heritage, along with contemporary fixtures that were perfectly designed for the space, the home’s new design makes it feel renewed and loved.

 

From the entrance, the hall leads to two connecting reception rooms and a kitchen. A cellar area was left untouched, to be used as storage.

 

Family living room with fireplace and bookshelf alcove | See before and after photos on: NONAGON.style

What’s lovely is the steel log store cabinet, which looks striking against the black fireplace and white marble mantelpiece.

Before photos of Victorian townhouse project by LLI Design | See before and after photos on: NONAGON.style

Kitchen

What started as a dark kitchen, is now vivacious with blue backsplash tiles and removing the dark wood countertops. Cupboards were lit from the top, with glass shelves to create more light and a generous larder was created to streamline storage space.

Before photos of Victorian townhouse project by LLI Design | See before and after photos on: NONAGON.style

Stairwell

Sheffield-based ironwork specialist Nigel Tyas team were commissioned to produce a dramatic copper and glass pendant light. The light was hung from the top floor ceiling and layered to drip down to the entrance hall at different levels, creating a visual identity and connection throughout the three stories.

Master Bedroom

There are two bedroom suites on the next floor, the master suite with a generous principle bedroom and en-suite. A small step down leads you to a small dressing room redesigned with bespoke oak full height joinery units to make the most of the space. There is a second room, with a spacious bay window.

Before photos of Victorian townhouse project by LLI Design | See before and after photos on: NONAGON.style
Before photos of Victorian townhouse project by LLI Design | See before and after photos on: NONAGON.style

More Bedrooms

Before photos of Victorian townhouse project by LLI Design | See before and after photos on: NONAGON.style
Before photos of Victorian townhouse project by LLI Design | See before and after photos on: NONAGON.style
Before photos of Victorian townhouse project by LLI Design | See before and after photos on: NONAGON.style

Extension

The extension feels like an extra room, making it feel spacious and with a skylight to bring plenty of light into the previously dark kitchen.

 

“To enhance the interiors a new lighting scheme was designed and specified including new fittings and garden lighting which added to the feeling of the garden and terrace being an additional ‘Outdoor room.’ An intelligent Rako lighting system was installed in order to create moods, ambience and timed events internally and externally, controlled from wall mounted keypads and also by iPads,” describe the LLI Design team.

BEFORE photos of a conservatory extension | NONAGON.style
Conservatory extension in London home, Highgate | NONAGON.style
Contemporary extension in Highgate townhouse, designed by LLI Design | NONAGON.style

If you liked this article, share it with a friend you think will like it too! To see more home tours, design inspiration and more, make sure to subscribe to our newsletter or follow us on Instagram to see what we’re up to.

Tags:

No products in the bag.

Stay Updated
Sign up for our newsletter and get the latest home tours and giveaways.
STAY UPDATED!
Sign up for our newsletter to get the latest home tours and giveaways.