This Austin Home Enjoys Endless Horizon Poolside Views | NONAGON.style
This Austin Home Enjoys Endless Horizon Poolside Views

This Austin Home Enjoys Endless Horizon Poolside Views

Contemporary home follows mid-century modern aesthetics

Written by –
NONAGON.style Team
on December 19th 2016
Our team creates original content, from home tours to DIYs each piece is created especially for NONAGON.style readers.
Project:

[Bracketed Space] House

Draped over uneven terrain, this home connects from the front of the property and stretches in framed segments all the way up towards the back. This is Bracketed Space House.

 

It was designed for a young family who want a space to appreciate the dynamic landscape of the surrounding nature. Indoor to outdoor living was the main requirement, and of course to make use of the stunning views in the area!

 

Rather than conforming to a typical floor plan, this house has two wings which are connected by a glass corridor. The different levels of the home rest along the slope. Matt Fajkus Architecture, who designed the building, were enthused to create a home that is environmentally sustainable and looks stunning. It has shaped up to be a wonderful family home that also fits in well with the neighborhood in suburban Austin, Texas.

Daylight view and exterior facade of Bracketed Space with three different levels | on NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

From the front of the home, you can see there is plenty of green space and plants; attention has been paid to the topography of the home. The garden was landscaped by boutique design house Open Envelope Studio to include many plants indigenous to the region. All of the rooms open out to the garden or the courtyard to have a direct connection between indoors and outdoors.

 

It was also a requirement for Austin’s local planning laws to make sure that rainfall can be easily absorbed on the property. That means impervious covers such as rooftops, driveways and patio areas only take up 18% of the total space on the land. Although initially a design challenge, it does mean the home benefits from plenty of surrounding green, and prevention against too much water runoff.

Swimming pool that cuts off for infinity pool and gorgeous views | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

The swimming pool looks out from the top of a hill creating the effect of there being no real boundary. It’s a testimony to the blurring of spaces between the brackets. There is also a little hot spa area built into the side.

Exterior view of swimming pool and upper floor deck | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

Given the shape of the site’s slope, the swimming pool was actually one of the first parts of the home to be constructed! To avoid any issues with site access, the pool was built first and then the rest of the building was constructed backing away towards the road.

Exterior view of Bracketed Space House | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture
Eichler-inspired home with tall ceilings and open floor plan | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

I would say this home has a clean, crisp palette with its wood floors and ceilings, paired with white paint and fittings. The room also benefits from great views, plenty of sunlight and an open and cheerful feel.

Family lay the table in mid-century modern style home with tall wooden ceiling | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

This is the glass bridge element of the house that connects the two wings together. One side being where the bedrooms and sleeping areas are, and the other a space for the living room, kitchen, dining room, entertainment and play areas.

White corridor where [Bracketed Space] home is uniting different wings of the house | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

One of the most interesting parts of the house is how it is built over different levels and layers of the ground. A continuous retaining wall embeds the whole structure at different levels so that they flow from street level down to the terrace of the back garden, and among the natural canopy of the trees. Inside you can move from room to room with seamless transition.

Top floor area of the Bracketed Space | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

Whether you’re for or against the all-white wall style, the use of white in this home works well to keep the home brightly lit, and make it easy to blend the spaces together from room to room. The natural light has been allowed to filter through, and it gives the home a certain warmth and freshness.

Contemporary kitchen space with warm ceiling, sleek lighting and large kitchen island | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

Horizontal patterns make any room look interesting and active. So it’s no surprise that this long open plan room feels as though it’s just waiting for activity and action, with these gorgeous wood panels that run along the breadth of the ceiling.

Contemporary kitchen with wooden floor and ceiling | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture
Open floor plan kitchen and living room with soft rug | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

The free floating furniture arrangement is anchored in place with the large rug. The cushion covers that mimic the same material is a gorgeous touch by interior designer Joel Mozersky. The heavy depth of the sofa gives it a cozy feel, while the minimal armchairs use plump velvet cushions for a welcoming effect. It’s good to balance these shapes to make the room feel put together.

Exterior facade of Bracketed Space with three different levels | on NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture
Open floor plan shows many window views and area that spreads out to the deck | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture
Family in contemporary kitchen with white walls and island block | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture
Gray tones in bedroom with views outside | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

This is the master bedroom, with big glass doors to move straight out to the garden courtyard. It makes a great place for parents and kids to play together too!

Stone colors in contemporary bathroom with high windows | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

The bathroom is one of the more private areas, but yet it feels bright and open with nuanced natural lighting. Trees provide the shade and privacy through the narrow window strips along the top of the room. Light colored stone gives the bathroom a timeless and neutral finish.

Exterior view of swimming pool and upper floor deck | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture
Infinity swimming pool with mid-century modern structure | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

It’s certainly a blissful space, where you’re able to enjoy the sunset and the panoramic views out by the pool and patio. Excellent spot for a sundowner.

Moonlit swimming pool in mid-century modern inspired home | on NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR architecture
Mid-century modern exterior | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

The home has different types of facades, which you can see well in this photo. The garage area is mostly white with wooden doors and leads through to the family living areas; the kitchen and so on. The linking bridge from this block is made of glass and as a link it is also transparent enough to see through to the back. This other wing closest to the road has a wood facade, and a long window strip where the stairs reach up to the uppermost floors.

Daytime view of Bracketed Space House, a Mid-century modern exterior | NONAGON.style, photo by Charles Davis Smith for MR Architecture

This is a gorgeous house. Built with an urban family in mind, who want to be able to be able to escape to nature, the house has been incorporated into the area as a space with many levels, sections and a continuity between each room. As the sun rises and sets, it can be enjoyed from all angles. But my favorite spot would have to be the one from the pool!

Tags:

No products in the bag.

STAY UPDATED!
Sign up for our newsletter to get the latest home tours and giveaways.